Groot Cafe Janssen & Janssen, Veendam, vrijdag 29 oktober 2004

Twee nieuwe initiatieven op een dag! Het begint met, de radioshow van Thomas Kaldijk, die voortaan elke laatste vrijdag van de maand live vanuit Groot Cafe Janssen & Janssen komt. Tussen 5 en 7 uur ontvangt Thomas gasten aan de stamtafel voor interviews en daarna kunnen de muzikanten op het podium in de hoek hun talenten tentoonspreiden.

Frank Giordano vertelt dat zijn solo-album “Three Fingers Of The Hard Stuff” een tussendoortje is, hij maakt nog steeds deel uit van The Brandos als gitarist/zanger en hun nieuwe album komt hopelijk in het voorjaar uit. Hij woont in Brooklyn maar is vrij regelmatig in Veendam te vinden, want daar komt zijn vrouw Trudy vandaan! Gerry Wolthof is bekend van The Neil Young Mirror Band en van Still Going West, maar hij treedt ook wel solo op. Beide heren brengen een tweetal songs met akoestische gitaar in het eerste uur, Gerry kiest voor werk van het Still Going West-album, Frank zingt een song over de politieke situatie met president Bush: “You Got To Be Kiddin’” en iets van The Brandos. Aan het eind van het tweede uur treden Frank en Gerry als duo op met prima uitvoeringen van een aantal covers: “Memory” van Billy Hunter, “Dead Flowers”, de blues “Before You Accuse Me” en tot slot “The Weight”.

Dan is de koek nog lang niet op, want om 10 uur is de stamtafel weggehaald en verzamelen liefhebbers van muziek en een gezellige avond zich weer in de zaal om voor slechts vier Euri van drie royale sets te kunnen genieten. Frank mag beginnen, gekleed in zwarte leren broek en zwart shirt, spelend op een klein model akoestische gitaar. Na een flamenco-achtig instrumentaaltje volgt er een mix van originele stukken en allerlei covers. Vooral het humoristische eigen werkje “Onion” valt op, geschreven na een paar optredens met Dion DiMucchi. Twee rock & roll nummers van Frank Fenaro (nu drummer bij Cracker), uit hun tijd voor The Brandos, toen ze samen in een ander bandje speelden. Stukken van Mississippi John Hurt, Bob Dylan, Jonathan Edwards en Merle Travis, zelfs mijn favoriet “Dark End Of The Street” wordt soulvol uitgevoerd! Voor twee liedjes nodigt hij een kennis, gitarist Radboud, op het podium. Over de veelzijdigheid van Frank hoef ik niets meer te zeggen, gitaarspelen doet hij als de besten en hij kan af en toe ook lekker uithalen met zijn stem!

Na een korte pauze krijgt Gerry Wolthof een uurtje de tijd. Hij heeft zijn gestreepte hippiejasje vervangen door een tie-dye T-shirt en een zwarte hoed opgezet. Ik vraag me af hoe hij dat perfecte Neil Young geluid zangtechnisch neerzet, met de kopstem? Hij is net echt!! Ook Gerry nodigt een gast uit, zijn vrouw Rika, zij gaat een tweede stemmetje doen, terwijl hij zijn 12-string pakt. Bij hem overheersen de covers, van heel bekend (“Heart Of Gold”, “Eve Of Destruction” en “The Times They Are A-Changin’”) tot iets minder bekend (“From Hank To Hendrickx” en “Tried So Hard”). Veel verdienstelijke mondharmonica solootjes en dan eindigt hij met “Keep On Rockin’ In The Free World”.

De derde set moet natuurlijk het hoogtepunt worden, als Frank en Gerry weer samen spelen en afwisselend de leadvocals zingen. Zelfs Robbie Janssen, eigenaar van de zaak, blaast zijn partijtje mee op de mondharmonica! Een viertal liedjes van ’s middags wordt nogmaals uitgevoerd, vergezeld van veel meer moois! “Masters Of War”, “Wild Horses” (met Gerry’s 12-string), “Powderfinger” (met twee mondharmonica’s) en zelfs “Sin City”! De klok wijst twee uur, Groot Cafe Janssen &  Janssen is muzikaal ingewijd en ik hoop dat er nog vele succesvolle avondjes zullen volgen! (Tekst Johanna Bodde foto’s Be Wever)

Recensie Johanna op de website van www.realrootscafe.com