Gerry Wolthof slaat een nieuwe weg in

Gerry Wolthof in koerier 08-04- 2015_0001VEENDAM – Gerry Wolthof, vooral bekend als dé Neil Young van de Lage Landen, slaat een nieuwe weg in met Country-folk en Gronings repertoire.

door Ginet Venema

 

Dat is voor mensen die je kennen als dé Neil Young performer even wen­nen, is het afgelopen met dat repertoi­re?

Nee, absoluut niet. Hoewel de Neil Young Mirror band en Still Going West als bands niet meer bestaan, betekent dit niet dat ik deze mu­ziek niet meer speel. Integendeel, er is altijd al veel vraag geweest naar een solo-optreden, dat blijf ik dus volop doen, met gitaar en mondharmonica. Natuurlijk was het altijd heerlijk om met de bands op pad te zijn, maar na 15 jaar was de rek er gewoon uit.

We horen je tegenwoordig op radio Noord met een prachtig Gronings nummer: As mie de Schounen Bin­nen Versleten. Gerry in het Gronings, hoe komt dat zo?

Aanleiding was de avond in vanBe­resteyn waar Bert Hadders optrad en ik één van muzikale gasten was. Bert had een Gronings nummer lig­gen dat hij mij liet horen. Ik vond het prachtig! Toen ook Rieka (echt-genote, red) enthousiast was heb ik de sprong naar het Gronings dia­lect gewaagd. Ik merk dat ik het heerlijk vind om in mijn moerstaal te zingen. De reacties na het optre­den waren heel positief, tja en dan smaakt het helemaal naar meer. Ik had wel eerder plannen om in het dialect te gaan zingen, heb af en toe wat nummers in het dialect ge­probeerd te schrijven, maar het kwam er nooit echt uit. Dit is een ervaring die mij weer enthousiast aan het schrijven in het Gronings heeft gezet. Het nummer As mie de Schounen Binnen Versleten staat in­middels op you-tube en doet het trouwens best goed, deze week staat het nota bene al op nummer 3 van Noord 9. Dat is de hitlijst van radio Noord met de meest populai­re nummers van het moment van Groninger muzikanten. Daar ben ik heel erg trots-op.

En er is meer nieuws, een country­folk band, Dusty Hat?

Daar krijg ik enorm veel energie van, van deze nieuwe band. Ontstaan nadat ik min of meer spon­taan een duet zong met Marianne van der Velde (No Soprano, Spritz, Night of the Guitars, red). Onze stemmen vallen zo goed samen en beiden hebben we een · voorkeur voor country en folkmuziek. Daar móesten we1 wel iets mee doen. In Ilona van de Veen op viool en Hans Steneker op bas en backing vocal vonden we de perfectie combinatie voor een nieuw repertoire. We zijn druk aan het repeteren met num­mers van Emmylou Harris, Bob Dy­lan, Gram Parsons en meer uit het ­genre country folk. Zeker weten dat we hier mee doorgaan en mee gaan optreden. We zijn al geboekt door vanBeresteyn voor het volgen-
de theaterseizoen met een avondvullend concert. · Aanstaande vrijdag, 10 april laten we, tijdens het Veenkoloniaal Podium in vanBeresteyn, alvast horen waar we mee bezig zijn.

En zijn er nog meer muzikale projec­ten? 
Ik treed zo nu en dan op met de Happy Tunes. Naast hun eigen con­certen worden ze ook wel geboekt inclusief de Happy Hippies. Die hippies zijn Armand (‘ben ik te min . .’ red) en ik. En samen met Alex Staal vorm ik het duo Staal­wol. We spelen muziek van Procol Harum tot The Eagles, van Simon and Garfunkel tot Colin Blunstone. En uiteraard twee keer per jaar deelnemen aan de Night of the Gui­tars in Veendam. Vrijdag 10 april is Gerry met zijn nieuwe band Dusty Hat één van de bands die optreedt tijdens het Veenkoloniaal Podium in vanBe­resteyn. Andere bands zijn No Sop­rano, Spritz en Veendam -Bob Dy­lan tribute. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

De Koerier